FINAL

Finalgrupp – ”Final Four”

Nations Leagues finalgrupp – “Final Four”, består av de lag som har vunnit sina grupper i den högsta divisionen. Detta innebär att endast lag som spelar i Nations League Division A har möjlighet att hamna i Nations Leagues slutspel. Slutspelet inleds med två semifinaler. Enligt Uefa självas kommer semifinalerna att spelas i juni, troligtvis den 1:a eller 2:a, eftersom finalen spels en vecka senare. Vilka lags som ställs mot varandra i semifinalerna lottas av Uefa. Vinnarna från semifinalerna kommer att kvalificera sig för den slutglitliga Nations League finalen.

Finalmatchen

Nations League final kommer att spelas den 9 juni 2019 och avgör vilket lag som kan titulera sig som turneringens mästare. Finalmatchen kommer att spelas i Lyon, Frankrike, vilket offentliggjordes av Uefa i slutet av 2016. Värt att nämna är att en finalplats eller vinst i Nations League inte innebär direktkvalificering till EM-slutspelet. Detta avgörs istället i mars 2020 då Nations Leagues Play Off spelas.

Sverige i final?

Match om tredjepris

De två förlorande lagen i Nations Leagues semifinaler möts i en match om tredjepris. Exakt vilket datum matchen om tredjeplatsen kommer att äga rum är inte offentliggjort än av Uefa. Vi kan dock gissa på att det blir dagen innan finalen (8 juni). Precis som i Nations Leagues finalmatch så utser Uefa en arena där bronsmatchen spelas.

Nations League favoriter

Vilka är då Nations League favoriter? Vilket lag kommer att lyckas ta sig hela vägen och stå som vinnare i Lyon den 9 juni 2019? Om vi tar en titt på dagens Uefa rankning så kommer följande landslag att spela i Division A och därmed ha en chans på att ta sig till finalen (listade efter nuvarande ranking): Tyskland, Portugal, Belgien, Ryssland, Spanien, England, Italien, Schweiz, Frankrike, Kroatien, Polen och Island.

Storfavoriterna ser kommer troligtvis att vara Tyskland, Portugal, Spanien och Belgien, tillsammans med England, Frankrike och Italien. Något som dock kommer ha en betydelsefull påverkan på vilka lag som tar sig till slutspelet är hur mycket de olika landslagen faktiskt satsar på turneringen. Om storlagen inte tar turneringen på allvar och inte använder sina bästa spelare finns givetvis stort utrymme för Schweiz, Kroatien, Polen eller till och med Island att knipa titeln.