Lottning Nations League

LOTTNING

Hur fungerar seedningssystemet i Nations League? Vilken division kommer Sverige att hamna i? När och var kommer lottningarna att ske? Få reda på allt här!

Seedning

I den första upplagan av UEFA Nations League kommer seedning att avgöra vilka divisioner de olika landslagen hamnar i. Seedningen baseras på de den Uefa-koefficient som landslagen har den 15 november 2017. Denna koefficient baseras i sin tur på matcher spelade i de senaste EM- och VM-turneringarna, inklusive kvalen till dessa. Här räknar man in antal spelade matcher, antal vunna matcher och antal gjorda mål.

Exempelvis ger varje spelad tävlingsmatch 10 000 poäng, oavsett resultat. Vinst ger 30 000 poäng och oavgjort 10 000 poäng. För matcher spelade i ett EM- eller VM-slutspel ges ytterligare 6 000 poäng och en plats i finalen ger hela 38 000 poäng. För varje gjort mål ges 501 poäng och för varje insläppt mål dras 500 poäng.

Lagen kommer att delas in i de fyra divisionerna enligt följande:

  • Division A: Lag rankade på plats 1-12
  • Division B: Lag rankad på plats 13-24
  • Division C: Lag rankade på plats 25-39
  • Division D: Lag rankade på plats 40-55

Vilka lag som kommer att hamna i vilka divisioner är ännu för tidigt att säga och det kommande VM-kvalet 2017 kommer att ha stor inverkan på rankningen. För skojs skull kan vi dock ta en snabbtitt på hur grupperna kan tänkas att se ut.

Om Nations League skulle lottats idag hade Division A, inte helt oväntat, bestått av bland annat Spanien, Tyskland, England, Italien, Frankrike och Portugal. I Division B hade vi hittat lag som Österrike, Slovakien, Nederländerna och Bosnien. Division C hade bestått av bland annat Serbien, Albanien, Danmark, Bulgarien och Norge. Slutligen, i den lägst rankade divisionen, hade vi hittat Luxemburg, Armenien, Malta, Andorra och Färöarna etc.

Sverige Supporters

Sveriges rankning

I dagsläget ligger Sverige på en 19e plats i Uefas rankning, med en koefficient på 22 686. Precis under hittar vi Ukraina, Tjeckien och Ungern. Precis över Sverige på rankningen ligger Slovakien och Nederländerna. Om det skulle varit lottning idag hade Sverige alltså hamnat i Division B tillsammans med Österrike, Bosnien, Wales, Irland, Nederländerna, Slovakien, Ukraina, Tjeckien, Ungern och Turkiet.

Sverige ligger i nuläget sex platser ifrån att hamna i Division C, vilket känns ganska betryggande. Värt att nämna är dock att om lagen under Sverige skulle lyckas riktigt bra i det kommande VM-slutspelet, samtidigt som Sverige gör bort sig, så kan platsen i Division C vara hotad. Vi håller därför tummarna för att Janne Andersson och Co. lyckas prestera i det kommande VM-slutspelet och hålla sig inom de 24 högst rankade lagen i Europa. Att Sverige lyckas ta klivet upp till Division A innan Nations League lottas får anses som högst osannolikt.

Lottningen till Nations League

Efter att landslagen blivit placerade i de fyra olika divisionerna så är det dags för lottningen till Nations League. Exakt hur Nations League lottning kommer att gå till är i dagsläget fortfarande något oklart. Vi vet inte om divisionernas grupper kommer att seedas baserat på Uefa-rankning, eller om det kommer att bli en helt öppen lottning. Det enda som står klart just nu är att varje division har fyra grupper med antingen tre eller fyra lag per grupp.

Vi kommer givetvis att uppdatera så fort det finns några nyheter om 2018/19 Nations League lottning.