TURNERING Nations League

TURNERINGEN

Hur fungerar Nations League? Vad tävlar lagen om? Vilka är de olika divisionerna som landslagen spelar i? Vad får ett lag som vinner en division? Kan ett lag klättra upp och ned i seriesystemet?

I texten nedan rätar vi ut alla frågetecken som du kan tänkas ha om den kommande Nations League-turneringen.

Gruppspel

Grundpelaren i Nations Leagues gruppspel är de fyra olika divisionerna som landslagen delas in i. Varje division består i sin tur av fyra grupper med tre eller fyra lag i varje grupp.

Division A

Division A är den högst rankade gruppen i Nations League och innehåller topplagen i Europa. Det är endast lagen i denna grupp som har chansen att vinna turneringen. Finalomgången i Nations League kommer att inkludera de fyra gruppsegrarna i Division A. De fyra lagen som hamnar sist i sina grupper blir nedflyttade och spelar i Division B under nästa upplaga av turneringen.

Division B

Den näst högsta Divisionen, Division B, består precis som Grupp A av fyra grupper med tre lag i varje grupp. Här spelar lagen om att ta klivet upp i den högsta Divisionen, vilket sker för lagen som vinner sina grupper. För lagen som blir gruppjumbo i Division B väntar spel i Division C nästkommande säsong.

Division C

Lagen som spelar i Nations League Division C tävlar om att ta sig upp till den näst högsta divisionen. Här gäller det att för lagen att knipa gruppsegern för att få spela i Division B i Nations Leagues nästa upplaga. Divisionen har tre grupper, som alla har fyra lag. En sistaplats i en Division C-grupp innebär nedflyttning till den lägsta divisionen.

Division D

Den lägsta Divisionen i Nations League är Division D. Lagen i Division D kan inte bli nedflyttade, men har däremot möjlighet att ta klivet upp till Division C. Division D består av fyra grupper med fyra lag i varje, vilket innebär totalt 16 lag.

De fyra gruppvinnarna i Division A

Lagen som har chans att vinna hela Nations League är de fyra gruppvinnarna i Division A. Dessa fyra vinnare kommer att gå vidare till en finalomgång som kallas för ”Final Four”. Eftersom ”Final Four” är en fyralags-turnering så går lagen direkt in i en semifinalsomgång. Vilka lag som kommer att möta varandra i slutspelet avgörs via lottning.
De två lagen som vinner sina semifinaler kvalificerar sig till Nations League final, i vilken vinnaren kan titulera sig den nya Nations League-mästaren. Lagen som förlorar sina semifinalmatcher spelar en match om bronsmedaljen i Nations League.

Nations League Turneringsspel

Nations League Play off

Final Four i all ära, men det som troligtvis lockar de flesta lagen i turneringen (speciellt de mindre nationerna) är möjligheten att knipa en plats till Nations League Play Off och därmed få en chans att kvalificera sig till det kommande EM-slutspelet. Oavsett vilken division eller grupp ett landslag spelar i finns nämligen möjlighet att få en Play Off-plats.

Alla gruppvinnare, alltså alla lag som vunnit sina grupper i Division A, B, C och D, tar sig vidare till divisionens Play Off-spel. Play Off i Nations League fungerar som ett slutspel. De fyra gruppvinnarna i varje division kommer att spela semifinaler mot varandra. Lagen som vinner sina semifinalmatcher tar sig sedan vidare till divisionsfinal, i vilken vinnaren kan titulera sig divisions-segrare och får en direktplats till det kommande EM-slutspelet.

Nations Leagues Play Off ger alltså även de lägst rankade klubbarna i Europa möjligheten att direktkvalificera sig till EM-slutspelet. Om ett lag som vinner sin division redan har kvalificerat sig till EM via EM-kvalet så ges platsen över till laget som hamnat på andraplats i divisionen. Värt att nämna är även att Nations League Play Off kommer att ta över EM-kvalets Play Off, vilket innebär att endast de två bästa placerade lagen i EM-kvalgrupperna kommer att kvalificera sig till slutspelet.