Matcher Nations League

MATCHER

Hur många matcher spelas sammanlagt i Nations League? När drar gruppspelet igång? Vilket lag spelar hemma/borta? I texten nedan reder vi ut allt som har med kommande Nations League matcher att göra.

Nations League matcher

Gruppspelet

Uefa har tagit fram ett relativt rättframt spelschema för alla Nations League matcher. Alla lag i de respektive grupperna möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Grupperna består av tre eller fyra lag, vilket innebär fyra eller sex matcher per lag. Vilka lag som börjar på hemmaplan och i vilken ordning lagen spelar kommer troligtvis att lottas när turneringen närmar sig. Klart är dock att alla lag i Division A och B kommer att spela 4 matcher var, medan lag i Division C och D spelar sex matcher.

Nations League använder sig av ”dubbla matchdagar” likt EM-slutspelet. Detta innebär att varje spelomgång innehåller två matcher för varje lag, vilket minskar antalet dagar som spelarna måste ta ledigt från sina klubblag.

Play Off

Att hamna i Nations League Play Off kommer vara det ultimata målet för de flesta landslagen i turneringen. Här spelar lagen som har vunnit sina grupper mot varandra och tävlar om en plats i EM 2020. Nations Leagues Playoffspel är, precis som gruppspelet, väldigt rättframt.

Lagen som kvalificerar sig till Play Off hamnar i en semifinalsomgång. Här möter man en av de andra gruppsegrarna från divisionen. Den bäst rankade gruppsegraren kommer att möta den lägst rankade gruppsegraren i den ena semifinalen. I den andra semifinalen spelar den andra bäst rankade gruppsegraren mot den tredje bäst rankade gruppsegraren. Det högst rankade lagen i de bägge semifinalmatcherna kommer att få spela på hemmaplan.

De två vinnande lagen i Nations Leagues Play Off-semifinaler möts därefter i en avgörande gruppfinal där vinnaren får en biljett till EM-slutspelet. Vilken arena finalerna spelas på kommer att lottas.

Sveriges matcher i Nations League

Sveriges matcher i Nations League

Det är fortfarande inte bestämt exakt var och när Sveriges matcher i Nations League kommer att äga rum. Rimligt är dock att merparten av Sveriges Nations League matcher kommer att spelas på Friends Arena i Stockholm, speciellt eventuella Play Off-matcher. Vi gissar även att vissa matcher kommer att läggas på Swedbank Stadion i Malmö, Tele2 Arena i Stockholm och Gamla Ullevi i Göteborg.

Nations League datum

Uefa har gett ett preliminärt förslag för Nations League datum år 2018-2019. Förslaget på spelschema ser ut på följande sätt:
2018
September: Första och andra gruppspelsomgången (dubbel matchdag)
Oktober: Tredje och fjärde gruppspelsomgången (dubbel matchdag)
November: Femte och sjätte gruppspelsomgången (dubbel matchdag)
2019
Juni: Finalrundan i Nations League (semifinaler, final och match om tredjepris för gruppvinnarna i Division A)
2020
Mars: Play Off-slutspel (semifinaler och finaler) för samtliga divisioner, i vilka vinnarna får en direktplats till EM 2020